Kahdeksan puhetta luovuudesta

8 puhetta luovuudesta - Graafinen.com

Innostavat seminaarit ja niissä pidetyt puheenvuorot avaavat useasti uusia ajatuksia omaan työhön ja arkeen. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan vaan yksi luova tapa on hyödyntää netistä löytyviä loistavia videoituja puheenvuoroja. Irrota itseltäsi joskus puolikas työpäivä, valitse rento paikka, istu alas ja nauti ilmaisesta virtuaaliseminaarista kahdeksan puhujan voimin.

Oheen kerättyjen puheenvuorojen kantavana teemana on luovuus. Videoissa käsitellään luovuutta monesta eri näkökulmasta ja herätellään uusia ajatuksia miten asioihin voisi luovalla tavalla suhtautua. Lupaan, että näiden videoiden jälkeen ideoinnin ja innovoinnin näkee taas aivan uudella tavalla. Nyt popparit kuumaksi ja nauttimaan.

 

1 – Giovanni Corazza: How to get out of the box and generate ideas

Giovanni Corazza kertoo kuinka päästä ajattelussa ulos tavallisista kaavoista niin sanottuun ”Out of the Box” -ajatteluun. Hän puhuu poikkevan tiedon lisäämisestä ideointiin, jonka avulla päästään mielessä luotujen raja-aitojen yli kohti luovempaa ajattelua. Täytyy katsoa kauas ja ajatella laajasti. Hän toteaa: ”Kun ajattelet luovasti, ei ole olemassa vain yhtä oikeaa vastausta.” Hän antaa hyviä neuvoja kuinka tutuista asioista saa muokattua nopeasti uusia ajatuksia helpolla näkökulman vaihdolla. Äärimmäisen hyvä puheenvuoro, joka varmasti avaa silmiä ja herättää uusia ajatuksia.

 

2 – Ken Hughes: Time bending – 365 ways to unlock creativity and innovation

Ken Hughes kertoo uskomattoman tarinan itsestään kuinka hän päätti kokeilla joka päivä jotain uutta ja mitä siitä seurasi. Hän puhuu tavallisen arjen rikkomisesta jollakin uudella tavalla, josta pikku hiljaa muodostuu tapa joka avaa luovalle ajattelulle aivan uudenlaiset puitteet. Ihminen ei voi olla luova jos hän toistaa samoja kaavoja päivästä toiseen – vain uteliaisuus ja uuden kokeminen avaavat todellisen luovuuden ja tuovat enemmän iloa elämään.

 

3 – Adam Grant: The surprising habits of original thinkers

Adam Grant puhuu asioiden viivyttelystä ja kuinka se näyttäisi lisäävän luovuutta. On tärkeää antaa ajatusten hautua ensiksi ja vasta sitten alkaa työstämään niitä eteenpäin. Myöskin asioiden jättäminen puolitiehen ja palaaminen niihin myöhemmin synnyttää uusia luovia ajatuksia aiheesta. Grant antaa hyvän ohjeen työskentelyyn: ”Aloita työ nopeasti, mutta lopeta se hitaasti.” Samoin hän huomioi, että on paljon helpompi kehittää jonkun muun ideaa kuin luoda jotain tyhjästä. Ollakseen luova ei tarvitse olla ensimmäinen – pitää vain olla erilainen ja parempi. Hän painottaa myös epäonnistumisten kuuluvan luovan työn prosessiin – niiden avulla päästää lopulta vieläkin parempaan lopputulokseen.

 

4 – Raphael DiLuzio: 7 steps of creative thinking

Raphael Diluzio kertoo luovan prosessin eri vaiheista ja niiden luonteesta. Hän muistuttaa pienten ideoiden tärkeydestä ja siitä että ne pitäisi aina muistaa kirjata ylös – vaikka ne olisivat kuinka hulluja tai kuulostaisivat siinä hetkessä toteuttamiskelvottomilta.

 

5 – Stephen Hall: The Secret Sauce of Creativity

Stephen Hall paljastaa oman luovuuden reseptinsä, joka koostuu viidestä eri vaiheesta. Hän esimerkittää hyvin jokaista luovan prosessin vaihetta ja painottaa kysymään häiritseviä ja jopa aluksia mahdottaman kuuloisia kysymyksiä. Oudot ja vaikeat ongelmat synnyttävät parhaiten luovia ajatuksia jos niille vain antaa mahdollisuuden – älä tuomitse mitään heti. Stephen muistuttaa myös, että ainoastaan optimistisella asenteella ongelmanratkaisua kohtaan voidaan saavuttaa paras ratkaisu. Hänen sanontansa on: Paras idea voittaa.

 

6 – Guy Kawasaki: The art of innovation

Guy Kawasaki pohjaa oman esityksensä kymmeneen kohtaan, joita noudattamalla uusiin ja parempiin innovaatioihin on helpompi päästä. Hän kertoo myös muutamia hyviä neuvoja asioiden esitystä ja presentoimista varten. Guy on innostava kaveri, jonka asenteesta paistaa rakkaus asioiden parempaan tekemiseen ja uuden oppimiseen.

 

7 – Mark Rober: How To Come Up With Good Ideas

Mark Roberilta on hänen mukaansa useasti kysytty mistä hän saa kaikki ideansa. Tähän hän yrittää nyt vastata ja kertoo hauskoja tarinoita omista luovista kokeiluistaan ja mihin ne ovat hänet johdattaneet. Hän tiivistää omat kokemuksensa kolmen pääkategorian alle: ole utelias, työskentele ahkerasti ja ole onnekas. Tällä nuorella kaverilla riittää paljon intoa ja omaperäisiä ideoita.

 

8 – Magnus Walker: Go with your gut feeling

Magnus Walkerin tarinan pohjimmainen oppi on luottaa omaan intuitioon ja tehdä aina sitä mitä rakastaa elämässään eniten. Englannissa koulunsa kesken jättänyt Magnus löysi Amerikasta oman tapansa toteuttaa monia unelmiaan. Intohimo, omistautuminen ja rakkaus Porsche-autoja kohtaan siivittävät hänen mielenkiintoista matkaansa moniin menestyviin bisneksiin.

Antti Toivanen
Luova visuaalinen suunnittelija ja mainonnan monitoimimies