Graafisen suunnittelun yksi keskeisimmästä taidoista on luova ongelmanratkaisukyky. Kun suunnittelija on saanut briiffin asiakkaalta alkaa luova prosessi. Luova prosessi käsittää monta eri vaihetta, jotka kaikki ovat tärkeitä tehdä ja toteuttaa erittäin huolella, jotta voidaan saavuttaa hyvä tai erinomainen lopputulos.
Luovan prosessin vaiheet
1. Valmisteluvaihe:
Ongelman löytäminen ja tavoitteiden asettaminen on ensimmäinen askel luovassa prosessissa. Tämä vaihe on kaikista vaiheista tärkein, sillä on mahdotonta löytää minkäänlaista luovaa ratkaisua jos todellinen ongelma ei ole tiedossa. Monesti asiakas luulee antavansa jo valmiiksi pureskellun ongelman suunnittelijalle, mutta on erittäin suotavaa kyseenalaistaa onko juuri siitä asiasta tai ongelmasta kuitenkaan lopulta kysymys.
2. Kypsyttelyvaihe:
Monesti on hyväksi jättää aihe joksikin aikaa hautumaan. Kun aihe on päässä, monesti yllättävissäkin yhteyksissä alkaa törmätä aiheeseen liittyviin asioihin. Hyvä esimerkkinä voidaan pitää vaikkapa sitä, jos olet aikeissa ostaa Fiat Punto -merkkisen auton, alat nähdä kaupungilla Fiat Punto -merkkisiä autoja joka puolella – huomiosi siis kiinnittyy aiheeseen huomaamattasi. Kypsyttelyvaiheessa kaikki aistisi kahmivat huomaamattasi paljon raakamateriaalia tulevien ideointivaiheiden pohjaksi.
3. Ideointivaihe:
Ensimmäinen idea voi olla paras idea, mutta yleensä se ei sitä ole. Älä koskaan ala toteuttamaan työtä ensimmäisen idean pohjalta jos et ole keksinyt kymmeniä muita ideoita, olivatpa ne hyviä tai huonoja. Ideoinnissa on tärkeintä tuottaa PALJON ideoita ja lopulta karsia huonoimmat pois.
Kesken ideointivaihetta ei ole olemassa hyviä ja huonoja ajatuksia, kaikki kelpaavat. Huonot ajatukset voivat johtaa erinomaiseen ideaan hieman muunneltuna tai ne voivat avata uuden näkökulman tai ajatuspolun, joka johtaa taas uusiin ulottuvuuksiin ideoinnissa.
Erilaisia ideointitekniikoita on käytössä paljon ja jokaiseen tiimiin muodostuu yleensä ajan mittaan tietyt kaavat, joita höllästi noudattamalla päästään käsiksi hyviin ideoihin. Kaavoihin ei saa kangistua, mutta jotkut hyväksi koetut tekniikat kannattaa ehdottomasti hyödyntää jos tiimi kokee ne parhammiksi tavoiksi saada aikaan paljon ideoita.
Hyvät ideat eivät tule itsestään, eivätkä ne tule nopeasti. Sinnikäs työskentely ongelman parissa on ainoa keino saada jotain todella hyvää ja ainutlaatuista aikaiseksi.
4. Hionta- ja toteutusvaihe:
Kun loistavista ideoista se kaikkein loistavin on löytynyt, alkaa niin sanottu konkreettinen työ. Ensimmäisenä työnä on hioa ideaa niin pitkälle kuin mahdollista. Tämä vaihe vaatii yleensä paljon sitkeyttä, sillä alkuinnostus alkaa pikkuhiljaa hiipua ja monella tulee houkutus hypätä jo seuraavan työn kimppuun. Hyvä ideakin voi vesittyä todella helposti huonolla toteutuksella. Tässä vaiheessa erotellaan jyvät akanoista – kuinka valmis olet antamaan idealle sen tarvitseman viimeiseen asti hiotun ulkoasun? Hyväkin idea on vain ja ainoastaan niin hyvä kuin sen osakseen saama toteutus.
Antti Toivanen
Luova visuaalinen suunnittelija ja mainonnan monitoimimies