Luova tiimi

Graafinen.com - Luova tiimi
Kuva: anyjazz65 (CC BY 2.0)

Yleensä luovaan prosessiin on syytä koota pieni tiimi, joka yhdessä työstää ongelmaa ja asiaa eteenpäin. Optimaalisen tiimin koko on noin 2-3 henkilöä. Isommat ryhmät saavat yleensä aikaan vain latteita kompromisseja ja voivat olla muutaman kovaäänisimmän ihmisen ohjailtavissa.

Yleensä mainostoimistoissa luovan tiimin muodostavat esimerkiksi AD ja Copy tai suunnittelujohtaja, AD ja Copy. Tärkeintä tiimiä kootessa ovat henkilökemiat, jotka määräävät monesti vapautuneisuuden asteen työskenneltäessä.

Pahin mahdollinen luovuuden tappaja tiimissä on henkilö, joka aina tyrmää kaikki ajatukset vedoten mitä yleisimpiin olettamuksiin “Tuota on mahdoton toteuttaa”, “Asiakas ei ole aiemminkaan tykännyt siitä ja siitä”, “No tuo nyt on aivan liian rohkeaa”, “Aivan liian kallis toteutettavaksi”… Tällainen henkilö lukitsee koko luovan prosessin ja on parasta hankkiutua hänestä eroon hinnalla millä hyvänsä jo ennen koko prosessin aloittamista jos tarkoituksena on saada jotain todella luovaa aikaiseksi.

Tiimin tärkein tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon ideoita – hyviä sekä huonoja. Suuresta määrästä ideoita on aina helppo karsia lopuksi huonot pois ja alkaa hiomaan timanttisia ajatuksia eteenpäin. Kaikkien tiimiläisten pitää tiedostaa, että kaikki ideat ja ajatukset voi ja pitää sanoa ääneen, olivatpa ne omasta mielestä miten huonoja tahansa. Joku toinen tiimistä voi hyvinkin saada jonkun uuden assosiaation huonostakin heitosta aivan toisenlaiseen ideaan. Tällaisella ideoiden pallottelulla päästään syvemmälle asian ytimeen ja tuotetaan aidosti uusia ja mielenkiintoisia ideoita.

Viimeiseksi, muttei vähäisemmäksi: Luovan tiimin pitää pitää hauskaa. Ideoiden etsiminen ei ole totista puuhaa.

Antti Toivanen
Luova visuaalinen suunnittelija ja mainonnan monitoimimies