Luovuuden tappajat

Graafinen.com - Luovuuden tappajat
Kuva: Strevo (CC BY-SA 2.0)

Tähän on listattu muutamia yleisempiä luovuuden tappajia ja ehdotuksia kuinka niistä voisi selviytyä tai edes pitää ne jollain tasolla kurissa. Tärkeintä on tiedostaa ja kertoa muillekin ihmisille näistä asioista ja siitä kuinka ne vaikuttavat luovan ihmisen työhön.

Jokainen on yksilö ja kokee varmasti nämäkin asiat eri tavoin, jokin asia on toista pahempi ja häiritsevämpi. Kun luovuus on oman ammatin ydinosaamista, kannattaa nämä asiat ottaa kuitenkin vakavasti työn laadukkuuden ja mielekkyyden takia.

1. Moniajo ja keskeytykset
Älä yritä suoriutua monesta asiasta yhtä aikaa vaan keskitä kaikki huomiosi aina yhteen asiaan kerrallaan. Kun aivosi saavat työskennellä keskittyen vain yhteen asiaan ne pureutuvat ongelmaan syvällisemmin ja alkavat tuottaa ideoita paljon tehokkaammin ja nopeammin. Yritä välttää myöskin kaikkia ulkopuolisia keskeytyksiä kuten esimerkiksi puhelimen soittoa, sähköposteihin vastailua tai facebookissa chattailyä. Laita puhelin äänettömälle, mene rauhalliseen paikkaan, sano ettei sinua saa juuri nyt häiritä, ota rennosti ja anna itsesi keskittyä vain yhteen pulmaan kerrallaan. Saat aivan varmasti säästettyä aikaa moniajoon verrattuna ja lopputulokset ovat monin kerroin parempia.

2. Unen puute
Muista nukkua ja levätä tarpeeksi. Tämän asian merkitystä ei voi kyllin korostaa. Jos aivosi ja kehosi ovat väsyneet ei luovasta työskentelystä tai ideoinnista tule yhtään mitään. Nykypäivän hektisessä arjessa voi tuntua siltä, että vuorokauden tunnit eivät riitä kaikkeen siihen mitä pitäisi ja haluaisi tehdä. Tästäkään huolimatta älä tingi unen määrästä missään nimessä jos haluat saavuttaa edes jonkin asteisia luovia ratkaisuja työssäsi. Suunnittelijan tärkein työkalu ovat aivot, anna niille riittävästi aikaa palautua. Älä myöskään tee liikaa töitä, anna itsellesi vapaa-aikaa ja nauti myös elämästä töiden ulkopuolella.

3. Epäonnistumisen tai torjutuksi tulemisen pelko
Muista, että et voi miellyttää kaikkia. Jos alat pelkäämään ja tekemään suunnittelua ja ideointia sen pohjalta mitä luulet asiakkaan tai muun yleisön asiasta ajattelevan olet pahasti umpikujassa. Hyvät uudet luovat ideat saavat yleensä aina alussa enemmän negatiivista kuin positiivista vastakaikua, sillä uutta vierastetaan aina. Tavanomaisen tai turvallisen ratkaisun hakeminen katkaisee heti kaikilta ideoilta siivet pois ja lopputulokseksi jää vain mitäänsanomaton latteus tai keskinkertaisuus. Vältä myös ideointivaiheessa henkilöitä, jotka tyrmäävät suurimman osan ideoista liian rohkeina tai liian vaikeina toteuttaa. Jalostuessaan ideat tulevat yksinkertaisimmiksi ja helpommin ymmärrettäviksi sekä ennen kaikkea monesti helpommin toteutettaviksi.

4. Deadlinet ja stressi
Nykypäivänä monesti asiakkailla on kova kiire saada asiota tehdyksi nopeillakin aikatauluilla. Kiire aiheuttaa monesti stressiä ja painetta. Jotkut työskentelevät paineen alla hyvin, mutta pitkään jatkuva liiallinen paine ja stressi aiheuttavat kaikille jossain vaiheessa vakavia henkisiä ja fyysisiä sairauksia. Jos mahdollista, lupaa asiakkaalle aina liian löysä aikataulu. Vaikka voisitkin tehdän suunnittelun nopeammin, on hyvä jättää pelivaraa yllätysten varalle ja opettaa asiakasta kiireettömämpään suuntaan suunnittelussa. Yleensä kaikki kiire on vain seurausta huonosta asioiden organisoinnista tai oikeiden aikataulujen puutteesta. Sinun ei pidä kärsiä muiden huonoista allakointitaidoista, se on heidän ongelmansa. Älä jousta liikaa ettei siitä tule tapa.

5. Toimeentulon epävarmuus
Epävarmuus omasta toimeentulosta voi aiheuttaa paljon stressiä ja unettomia öitä, jotka jo aiemmin listassa on mainittu pahoiksi luovuuden tappajiksi. Palkkatyöläisellä ongelma ei ole niin suuri kuukausipalkan ansiosta, mutta freelancereilla tilanne saattaa päästä pahaksi aika ajoin. Siksi freelancereille oman hinnoittelun tarkka mietintä on avainasemassa hyvän arjen pyörittämisessä. Liian halvalla ei kannata myydä osaamistaan, mutta liian kalliit tuntihinnat voivat myös syödä pois suurimman osan potenttiaalisista asiakkaista. Hieman korkeammilla tuntitaksoilla asiakkaita ja työtunteja ei tarvita niin paljon samaan kuukausittaiseen ansioon ja luovuudelle jää näin ollen enemmän aikaa kukoistaa. Tätä ajatusta kannattaa myydä asiakkailleen, jos he arvostavat ideoiden laadukkuutta, siitä pitää maksaa myös hieman extraa.

6. Samojen rutiinien toistaminen
Luovuus kuihtuu rutiineiden lomassa. Jos päivästä toiseen teet samoja asioita ja tallaat samoja katuja, alkavat aivosi turtua pikkuhiljaa. Tee jotain poikkeavaa: kävele työmatka hieman eri reittiä, käy uusissa paikoissa, tutustu uusiin asioihin ja ihmisiin. Hyvin pienilläkin rutiinien rikkomisella voi avata monia uusia näkökulmia elämään ja sitä kautta saada luovuuden polttoaineeksi paljon uutta energiaa. Noudata saamaa myös suunnittelussa, pyri eroon vanhoista kaavoista tehdä jokin asia, kokeile eri tekniikoita tai tee töitä eri paikassa. Älä ole tylsä, uusien asioiden kokeileminen kannattaa aina.

7. Työympäristö
Työympäristöllä on suuri vaikutus luovuuteen. Jos työskentelytilasi on yhtä kaaosta lattiasta kattoon, on äärettömän vaikeaa keskittyä mihinkään kokonaisvaltaisesti. Aistien ylikuormituksella saat aikaan aivojen ylikuormittumisen. Rauhallinen ja siisti työympäristö antaa monille paremmat mahdollisuudet keskittyä olennaiseen. Siisti työympäristö ei kuitenkaan tarkoita kaiken tavaran poisheittämistä vaan pikemminkin kaiken ylimääräisen. Tilaan kannattaa jättää inspiroivia asioita kuten vaikkapa huonekasveja, tauluja, kirjoja, luonnoksia jne. Muita asioita mihin on syytä kiinnittää huomiota työympäristössä ovat runsas luonnonvalo sekä valaistus, tilan avaruus, hyvä työergonomia ja ilman puhtaus / hapen riittävyys.

8. Resurssien riittämättömyys
Vaikka synnyttäisit kuinka luovia ajatuksia ja ideoita tahansa, mutta sinulla ei olisi hyviä välineitä ja resursseja niiden jatkojalostamiseen ja toteuttamiseen alkaa luovuus pikkuhiljaa näivettyä ja kuihtua pois. Miksi olla luova jos sitä ei voida kuitenkaan hyödyntää mihinkään? Luovan ajatuksen eteenpäin vieminen ja työstäminen vaatii oikeanlaisia välineitä ja resursseja. Resurssit voivat olla esimerkiksi raha, oikeanlaiset ihmiset tai oikeanlainen tieto. Välineistö voi tarkoittaa asianmukaista tietokonelaitteistoa ja ohjelmistoa, piirustusvälineistöä tai muuta työn kannalta aivan oleellista asiaa. Kun resurssit ovat kunnossa niin luovuus pääsee revittelemään paremmin.

Antti Toivanen
Luova visuaalinen suunnittelija ja mainonnan monitoimimies