Suunnittelun ostajalle

Graafinen.com - Suunnittelun ostajalle
Kuva: PhotoAtelier (CC BY 2.0)

Tässä 10 hyvää vinkkiä kuinka asiakkaana voit toimia suunnittelijan kanssa ammattimaisesti ja mitä on tärkeää pitää mielessä hyvän yhteistyön saavuttamiseksi. On selvää, että kummankin osapuolen etu ja halu on päästä mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Ammattitaitoisen ostajan kanssa on helppo tehdä yhteistyötä.

1. Muista, että kaikki palkkaamasi suunnittelijat ovat ammattilaisia (tai ainakin heidän pitäisi olla) – siispä kohtele heitä myös ammattilaisina.

2. Ennen kuin voit palkata ketään suunnittelijaa tai antaa toimeksiantoa on sinulla oltava valmis ajatus, minkä pohjalta suunnittelua lähdetään viemään eteenpäin. Esimerkiksi selkeä ja hyvin mietitty liiketoimintasuunnitelma uutta yritysilmettä varten, uusi lanseerattava tuote kampanjaa varten tai jokin muu vastaava kokonaisuus. Mikään desing ei voi pelastaa huonosti mietittyä liiketoimintamallia tai tuotetta.

3. Kiteytä ajatuksesi suunniteltavasta asiasta muutamaan lauseeseen. Tämä auttaa suunnittelijaa pääsemään käsiksi nopeasti asian ytimeen. Anna lisäksi kaikki mahdollinen taustamateriaali suunnittelijalle käyttöön syvempää taustatyötä varten.

4. Määrittele kohderyhmä, tavoitteet ja realistinen budjetti. Muista, että kohderyhmänä eivät voi olla kaikki – se on sama asia kuin ei kukaan.

5. Ymmärrä se tosiasia, että suunnittelijat eivät ole ajatustenlukijoita. Kerro kaikki ajatuksesi heille selvästi ja tarpeeksi laajasti.

6. Muista, että suunnittelu ei ole ilmaista! Jos oletat, että saat jotain laadukasta ilmaiseksi – olet väärässä. Ilmaisen tai halvan suunnittelun etsiminen osoittaa lähinnä ymmärtämättömyyttä ammattitaitoisen suunnittelun työmäärästä ja välinpitämättömyyttä suunniteltavaa asiaa tai tuotetta kohtaan. Veljenpoika tekee varmasti halvemmalla, mutta samalla hyvin todennäköisesti tuhoaa bisneksesi uskottavuuden.

7. Kommunikoi ja neuvottele suunnittelijan kanssa – älä määräile ja käske. Jos sinulla on kysymyksiä tai huolia jostain suunnittelun osasta niin puhu niistä ja kuuntele mitä suunnittelijalla on sanottavanaan niistä.

8. Älä yritä suunnitella suunnittelijan puolesta – sinä itse olet palkannut hänet suunnittelemaan sinulle, luota siis hänen ammattitaitoonsa, tietämykseensä ja kokemukseensa. Suunnittelija ottaa varmasti harkintaansa kommenttejasi suunnittelun edetessä, mutta niistä on hyvä keskustella kohdan 7. mukaisesti.

9. Sopikaa asioista etukäteen. Molemmille osapuolille on eduksi sopia heti aikatauluista, tuotettavista materiaaleista, palkkioista, vastuualueista, toimitustavoista, yhteydenpidosta, oikeuksista jne. Näin molemmat tietävät tarkasti mitä ollaan tekemässä ja missä aikataulussa – näin ikäviä yllätyksiä ei pitäisi ilmetä. Sopimukset on hyvä tehdä aina kirjallisina.

10. Muista kiittää hyvin tehdystä työstä ja anna rakentavaa palautetta jos sille ilmenee aihetta.