Paperit ja paperinvalmistajat

Graafinen.com - Paperit ja paperinvalmistajat
Kuva: Jin Choi (CC BY-SA 2.0)

Oikea paperivalinta painettavaan tuotteeseen on graafisessa suunnittelussa hyvin olennainen asia. Väärä paperivalinta johtaa vääriin mielikuviin tuotteesta ja muutoin hyvinkin suunniteltu työ voi olla kokonaan pilalla.

Erilaisista papereista kannattaa pitää itsellään arkistoa ja monet paperivalmistajat tarjoavatkin hyvin laajoja näytekirjastoja, joista paperin valinta on helppo suorittaa. Myös paperin hinta vaikuttaa monesti paperin valintaan ja siinä graafinen suunnittelija voi helposti säästää asiakkaaltaan sievoisen summan rahaa oikeilla paperivalinnoilla.

Päällystämätön paperi
Soveltuu parhaiten tekstijulkaisuihin. Kirjaan sopiva grammapaino on 70-90 g/m2

Päällystetty paperi
Parantaa kuvien sävyntoistoa. Päällystetty paperi on ohuempaa ja läpikuultavampaa ja hieman kalliimpaa kuin samanpainoinen päällystämätön. Kirjan sisäsivuille sopii 90–115 g/m2 päällystetty paperi ja kansiin noin 250 g/m2. Kiiltäväpintainen päällyste parantaa entisestään kuvantoistoa, mattapäällyste ei aiheuta lukemista haittaaavia heijastuksia.

Hiokkeeton paperi
On tehty puhtaasta selluloosakuidusta, jonka vuoksi se kestää hiokepaperia paremmin aikaa ja mekaanista rasitusta, mutta on jonkin verran kalliimpaa ja läpikuultavampaa. Hiokkeeton paperi voi olla päällystettyä tai päällystämätöntä.

Hiokepitoinen paperi
On hyvä valinta, jos painosmäärä on suuri ja tuotteen ei tarvitse kestää kauan (esim. pääsyliput, julisteet, lentolehtiset, mainokset). Päällystämätön hiokepaperi on varsin tukevaa ja läpinäkymätöntä jo 70 g/m2, mutta kellastuu ja haurastuu noin vuodessa, mikäli sitä säilytetään valolle ja ilmalle alttiina.

Uusiopaperi
On tehty kierrätyspaperista ja voi olla päällystettyä tai päällystämätöntä. Uusiopaperi sisältää ylensä jonkin verran hioketta.

Kartonki
On tehty useasta ristikkäisestä paperikerroksesta. Kartonki voi olla molemmin puolin päällystettyä tai vain toiselta puolelta. Se kestää hyvin taittelua ja soveltuu koteloiden ja kansien materiaaliksi. Kartonki on yleensä jäykempää kuin samanpainoinen paperi. Grammamäärät ovat noin 150 g/m2–300 g/m2

Paperiarkeista käytetään seuraavia kappalemittoja:
• kirja = 25 arkkia
• riisi = 500 arkkia (= 20 kirjaa)
• pakka = 5000 arkkia (= 10 riisiä)

Paperivalmistajia:
• Antalis: www.antalis.fi
• Papyrus: www.papyrus.com
• Arctic Paper: www.arcticpaper.com
• Sappi: www.sappi.com
• Pyroll: www.pyroll.com